Enter your keyword

DEKLARATË SHTYPI PËR VDEKJEN E ALEXEI NAVALNY

DEKLARATË SHTYPI PËR VDEKJEN E ALEXEI NAVALNY

Strasburg – Mbledhja e Shoqatës së Shkollave të Studimeve Politike të Këshillit të Evropës (ASPS), në prag të dy vjetorit të nisjes së pushtimit të Ukrainës nga Rusia, shprehu zemërim për vdekjen e liderit të opozitës ruse Alexei Navalny, i cili po mbahej padrejtësisht. në burg për akuza false të motivuara politikisht.

ASPS, e cila grupon drejtuesit e Shkollave dhe akademikë nga Evropa, Afrika dhe Azia Qendrore i bëri thirrje Rusisë që të lejojë një hetim ndërkombëtar të pavarur për vdekjen “e papritur” të Navalny.

Nënvizohet se Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) e ka dënuar Rusinë për dështimin në kryerjen e një hetimi të duhur gjyqësor mbi akuzat se në vitin 2020 Navalny u helmua për arsye politike.

Navalny, një nga figurat e vetme që mund të mobilizonte protesta në të gjithë Rusinë, i bashkohet listës së gjatë të viktimave të tjera të represionit vrastar të Putinit, duke përfshirë Anna Politkovskaya, Alexander Litvinenko, Boris Berezovsky, Boris Nemtsov, Sergei Skripal dhe shumë të tjerë.

Presidenti i turpëruar Vladimir Putin, kundër të cilit Gjykata Penale Ndërkombëtare ka lëshuar një urdhër-arresti për dëbimin e fëmijëve ukrainas, është qartësisht, drejtpërdrejt ose tërthorazi, përgjegjës për vdekjen e Navalny-t, meqenëse ndjekësit e tij kanë përndjekur, torturuar dhe madje helmuar kundërshtarin e tij të ashpër për vite me radhë.

Ashtu si pushtimi barbar i Putinit në Ukrainë, vdekja e Navalny në paraburgim demonstroi krizën gjithnjë e më të thelluar të të drejtave të njeriut në Rusi dhe përbuzjen e Kremlinit për vlerat evropiane dhe shpërfilljen totale të tij për një sërë vendimesh të GJEDNJ në favor të Navalny.
Shoqata me seli në Strasburg bëri thirrje për lirimin e të gjithë të burgosurve politikë, përfshirë ata që mbaheshin në nderim të Alexei Navalny dhe përsëriti se autoritetet ruse duhet të mbajnë përgjegjësi për vdekjen e tij.

Në përfundim, ASPS tha se vdekja e Navalny dhe dëshira e Putinit për të shtypur aktivistët e të drejtave të njeriut dhe për të çrrënjosur të gjithë zërat kritikë duhet të jetë një thirrje zgjimi për këdo që dyshon për natyrën brutale të diktaturës ruse ose nevojën për të mbështetur Ukrainën në luftën e saj kundër një armiku të pamëshirshëm dhe liderit të saj megalloman të pafytyrë.