Enter your keyword

ČELNICI ŠKOLA POLITIČKIH STUDIJA SAVJETA EVROPE OSUDILI SUĐENJE U BJELORUSIJI

ČELNICI ŠKOLA POLITIČKIH STUDIJA SAVJETA EVROPE OSUDILI SUĐENJE U BJELORUSIJI

STRAZBUR 4. jun 2024: Asocijacija škola političkih studija Savjeta Evrope (AŠPS) danas je izrazila bijes zbog presude u odsustvu 20 bjeloruskih političkih analitičara od strane suda u Minsku po lažnim optužbama za zavjeru i ekstremizam tokom i nakon vrlo kontroverzne i osporavane kampanja Aleksandra Lukašenka za reizbor 2020. godine.

Zatvaranje opozicionih kandidata izazvalo je velike demonstracije kada je hiljadu ljudi (pacovi pod kontrolom stranaca, prema Lukašenku) uhapšeno i/ili povrijeđeno u sukobima s policijom.

Grupno suđenje Aleksandru Dabravolskom i drugim pomaćnicima opozicione liderke Svitlane Tihanovskaje, uključujući novinare i političare, predstavlja flagrantno kršenje vladavine prava i temeljnih evropskih vrijednosti, kazali su iz AŠPS.

Nekoliko optuženih su alumnisti Škole političkih studija iz Bjelorusije, koji su posvećeni promovisanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u svojoj zemlji. Odluka da se utvrdi da su ta lica odgovorna za zločine ekstremističke prirode samo zato što su se zalagali za svoja prava i/ili obavljali svoju profesionalnu djelatnost je potpuna lakrdija pravde. Iako je diktatura Aleksandra Lukašenka oslobodila pet od oko 1400 političkih zatvorenika, ona nastavlja da progoni opozicione aktiviste i nezavisne glasače.

Pozivajući Savjet Evrope i Evropsku uniju da preduzmu usklađenu akciju, iz AŠPS su kazali da Evropa ne može mirno stajati po strani kada se njene vrijednosti omalovažavaju, a oni koji ih brane osuđuju se kao obični zločinci.