Enter your keyword

Crna Gora i Bosna i Hercegovina: Kako proces dekarbonizacije oblikuje našu budućnost?

Crna Gora i Bosna i Hercegovina: Kako proces dekarbonizacije oblikuje našu budućnost?

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje Forum: Crna Gora i Bosna i Hercegovina: Kako proces dekarbonizacije oblikuje našu budućnost? zajedno sa školama političkih studija Crne Gore i Bosne i Hercegovine u okviru projekata „Unapređenje energetske efikasnosti kroz rad Zelene poslaničke grupe“ uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i „Razvoj kapaciteta Zelenih poslaničkih grupa Zapadnog Balkana iz oblasti energetike i održive urbane mobilnosti uz podršku njemačke organizacije GIZ. Forum će se održati od 19. do 20. februara u Budvi u hotelu Avala.

Na Forumu će se formirati nova neformalna Zelena poslanička grupa, gdje će poslanici i poslanice novog saziva Skupštine Crne Gore potpisati Povelju o osnivanju Zelene poslaničke grupe.

Pored toga, događaj će okupiti poslanike i poslanice parlamenata Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji će potpisati Sporazum o saradnji Zelene poslaničke grupe Crne Gore i Zelenog kluba Bosne i Hercegovine. Ovim dokumentom, poslanici i poslanice će se obavezati na saradnju po različitim pitanjima vezanim za aktivnosti koje se tiču Zelene agnde za Zapadni Balkan, klimatskih promjena i zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i urbane mobilnosti, kao i mnogim drugim vidovima zajedničkog djelovanja. Ispred Zelene poslaničke grupe Crne Gore, sporazum će potpisati predsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović, a ispred Zelenog kluba Bosne i Hercegovine, predsjednik Zelenog kluba Bosne i Hercegovine, Saša Magazinović.

Forum je značajan kako zbog okupljanja poslanika i potpisivanja navedenih dokumenata, tako i zbog predavanja i panel diskusija koje su uključene u događaj, a tiču se teme foruma.

Podrška razvoju kapaciteta Zelenim parlamentarnim grupama Zapadnog Balkana dio je aktivnosti programa Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – energetika, transport i zaštita klime (ORF-ETC), koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) zajedno sa Mrežom škola političkih studija sa Zapadnog Balkana, a u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i EU.