Enter your keyword

II FORUM XX GENERACIJE ŠPS DANAS U BUDVI

II FORUM XX GENERACIJE ŠPS DANAS U BUDVI

Škola političkih studija u Crnoj Gori organizuje danas, 25. novembra, II Forum za učesnike jubilarne 20. generacije ŠPS od 18h u hotelu “Budva” u Budvi. Forum pod nazivom “Reforma pravosuđa račji hod ili izgradnja nezavisnih institucija” danas će otvoriti Budimir Šćepanović, predsjednik Ustavnog suda Crne Gore, Vesna Simović Zvicer, v.d. predsjednica Sudskog savjeta i Milan Radović, programski direktor GA.

U vremenu kada se država nalazi u društveno-političkoj krizi, gdje još uvijek nijesu izabrani sudije Ustavnog suda, članovi sudskog Savjeta, te ostalih važnih funkcija u sudstvu i tužilaštvu, potrebno je razgovarati o krucijalnom značaju rješavanja ovog pitanja. Zato forum i pokriva ovu temu, kojim želimo da doprinesemo rješavanju navedene krize, koja ne samo da može negativno uticati na život građana Crne Gore, već i biti ozbiljna kočnica na putu ka Evropskoj uniji, čiji predstavnici kontinuirano upozoravaju na neophodnost dijaloga i pronalaženja rješenja za izlazak iz krize.

Nakon svečanog otvaranja, forum će se nastaviti dijalogom o funkcionisanju Ustavnog suda i Sudskog savjeta. Dijalog će sa učesnicima voditi Budimir Šćepanović, predsjednik Ustavnog suda Crne i Vesna Simović Zvicer, v.d. predsjednica Sudskog savjeta.

Drugi dan foruma, 26. novembar biće u znaku predavanja o međunarodnim standardima i obavezama Crne Gore na putu ka EU po pitanju reforme pravosuđa, a učesnicima će se obratiti Željka Jovović, predsjednica Osnovnog suda Crne Gore i Zoran Vujičić, konsultant Građanske alijanse.

Završno predavanje će pokriti temu odgovornosti i uloge Parlamenta u procesu izgradnje nezavisnih sudskih institucija, a razgovor sa učesnicima na ovu temu vodiće Vesna Pavićević, članica Ustavnog odbora u Skupštini Crne Gore i Jovanka Bogavac, članica Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Više detalja o Forumu ŠPS nalazi se u agendi, uz koju je i spisak učesnika XX generacije.