Enter your keyword

Mreža škola za političke studije osuđuje hapšenje aktivista civilnog društva u Turskoj

Naučnici u oblasti političkih nauka iz Evrope i Sjeverne Afrike tokom sastanka u Strazburu pozvali su vlasti u Turskoj da zaustave tajne istrage akademika i aktivista za ljudska prava koji su prošle nedelje bili privedeni, a zatim uslovno pušteni na osnovu nepoznatih optužba od kojih su neke iz 2013. godine.

Mreža škola za političke studije Savjeta Evrope koju čini 21 škola u Istočnoj, Južnoj Evropi i Sjevernoj Africi osudila je neosnovan progon pripadnika civilnog društva, koji uključuje i njihovog kolegu Hakana Altinaja, predvodnika škole u Turskoj.

Nils Muznieks, bivši Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope, koji je ove nedelje u Strazburu izabran na mjesto predsjednika Mreža škola za političke studije Savjeta Evrope izjavio je da su “ova arbitrarna hapšenja, koja predstavljaju očigledan pokušaj da se utiša civilno društvo, neprihvatljiva u demokratskom društvu.”

“Pozivam vlasti u Turskoj da poštuju u potpunosti obaveze u oblasti ljudskih prava i vladavine prava kojima je Turska legalno obavezana kao član Savjeta Evrope”, dodao je on.

Press Relese TurkeyDownload

Mreža škola za političke studije Savjeta Evrope osuđuje okrutan napad kiselinom koji je doveo do smrti Katarine Handziuk, lokalne ukrajinske političarke i aktivistkinje za ljudska prava.

Mreža škola za političke studije Savjeta Evrope je na sastanku Generalne skupštine u Strazburu pozvala na detaljnu istragu ovog kukavičkog zločina i zatražila da odgovorni budu kažnjeni.

Katarina Handziuk koja je imala 33 godine umrla je od komplikacija prouzrokovanih teškim povredama koje su nastale nakon napada sumpornom kiselinom prošlog jula. Njen slučaj jedan je od mnogih u Ukrajini, a i šire koji nisu predmet policijske istrage.

Katarina je bila alumnistkinja ukrajinske škole za političke studije sa kojom je održavala bliske veze. U vrijeme napada ona je bila savjetnica gradonačelnika grada Herson i već je objelodanila nekoliko ozbiljnih slučajeva korupcije u njenom regionu.

Mreža škola za političke studije Savjeta Evrope je pozvala nadležne u Ukrajini i drugim zemljama Savjeta Evrope da pruže prikladnu zaštitu aktivistima za ljudska prava i da se upuste u konstruktivni dijalog sa civilnim društvom.