Enter your keyword

NA KONFERENCIJI ŠKOLE POLITIČKIH STUDIJA PREDSTAVLJENA NEFORMALNA ZELENA POSLANIČKA GRUPA

NA KONFERENCIJI ŠKOLE POLITIČKIH STUDIJA PREDSTAVLJENA NEFORMALNA ZELENA POSLANIČKA GRUPA

U organizaciji Škole političkih studija, koja funkcioniše u sklopu NVO Inicijativa mladih za ljudska prava, danas je održana konferencija povodom 30 godina od usvajanja Deklaracije o proglašenju Crne Gore ekološkom državom.
Konferencija je ujedno bila i prilika za prvo okupljanje članova Zelene poslaničke grupe (ZPG) u ovom sazivu Skupštine, čije formiranje je pomogla ŠPS uz podršku njemačke organizacije GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH).

Cilj formiranja ZPG jeste promovisanje tema poput zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije i energetske efikasnosti, zaštite klime i generalno održivog razvoja. Uključivanjem u Grupu, poslanici će, u saradnji sa civilnim sektorom imati priliku da aktivnim radom utiču na usklađivanje propisa Crne Gore sa evropskim standardima i normama iz navedenih oblasti.

Do danas je devet poslanika/ca Skupštine Crne Gore iz vlasti i opozicije iskazalo interesovanje za ovu Grupu potpisivanjem Povelje. ZPG ostaje otvorena za za sve zainteresovane poslanika/ca. Poslanici koji su prvi potpisinici Povelje su: Amer Smailović, Boris Mugoša, Božena Jelušić, Daliborka Pejović, Danijela Đurović, Genci Nimanbegu, Maksim Vučinić, Miloš Konatar i Nikola Bajčetić.

Uključenjem u ovu Grupu, poslanici će imati priliku da unaprijede svoja znanja iz oblasti zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije, energetske efikasnosti, urbane mobilnosti i uopšte održivog razvoja. Ovo će ujedno biti prilika da se povežu sa svojim kolegama poslanicima, stručnjacima i aktivistima, da budu vidljiviji u javnosti i da se povežu sa organizacijama civilnog društva aktivnim u zaštiti životne sredine, održivog korišćenja energije i održivog razvoja.

U sklopu aktivnosti koje su planirane projektom realizovana je i današnja konferencija na kojoj su učestvovali i dvije članice Zelene poslaničke grupe, Daliborka Pejović I Božena Jelušić.

Konferenciju su otvorili Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija Crne Gore i Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kojom je moderirao programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

Gospodin Milan Radović predstavio je formiranu Zelenu poslaničku grupu, koji su tim povodom potpisali i Povelju. Zelena poslanička grupa formirana je u okviru projekta koji realizuje ŠPS, a koji podržava GIZ I finansira njemačka Vlada. Održavanje današnje konferencije je podržao i Ombudsman.

Ispod su prikazani prvi potpisnici Povelje.