Enter your keyword

ODRŽAN I FORUM ZA UČESNIKE NOVE XX GENERACIJE ŠKOLE POLITIČKIH STUDIJA

ODRŽAN I FORUM ZA UČESNIKE NOVE XX GENERACIJE ŠKOLE POLITIČKIH STUDIJA

U organizaciji Škole političkih studija u Crnoj Gori organizovan je Forum za učesnike jubilarne XX generacije ŠPS u hotelu “Bianca” u Kolašinu, 23. i 24. septembra 2022.
Forum pod nazivom “Crnogorske različitosti – breme ili prednost” otvorili su Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Nj.E. Peter Felten, ambasador Njemačke u Crnoj Gori i Milan Radović, programski direktor GA.

Dijalogom o tome kako iskoristiti različitosti za razvoj Crne Gore, nastavljen je događaj. Dijalog na ovu temu su sa učesnicima vodili Siniša Bjeković, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Maja Kostić Mandić, profesorica na Pravnom fakultetu i članica Savjeta GA i Radoje Cerović, psiholog i komunikolog.

Drugi dan foruma, 24. septembar započeo je uvodnim predavanjem Dragana K. Vukčevića, predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) na temu “Kako izaći iz crnogorskih podjela”.

O iskustvima država Evropske unije po pitanju podjela govorila je Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije. Završno predavanje imali su Nj.E. Peter Felten i Steinar Bryn iz Nansen dijalog centra, koji su svako iz svog ugla govorili o tome kako se kroz dijalog najbolje dolazi do progresa.

Ovogodišnju generciju ŠPS čine predstavnici visokih političkih i državnih fiunkcija u Crnoj Gori – 3 ministra, 7 poslanika, 3 gradonačelnika i 7 visokih funkcionera javnog sektora, uključujući rektora državnog univerziteta, članove političkih partija, člana Savjeta Javnog servisa RTCG i savjetnice generalnog direktora RTCG, te članove istaknutih nevladinih organizacija.