Enter your keyword

Održan seminar ŠPS o izvještavanju o manjinama i etničkoj distanci

Seminar Škole političkih stidija, na temu “Izvještavanje o manjinama i etnička distanca u Crnoj Gori” održan je tokom vikenda u Ulcinju.

U uvodnom dijelu seminara, učesnicima Škole obratili su se g. Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava i g. Siniša Bjeković, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

G. Bjeković je u uvodnom predavanju govorio o pravima manjina – međunarodnim i domaćim standardima i zakonodavstvu.

Drugi dan seminara bio je posvećen učešću manjina u javnom životu, upotrebi manjinskih jezika u javnoj upravi. Predavanje na tu temu učesnicima je održao Almir Čaušević, istraživač Građanske alijanse. O izvještavanju o manjinskim pravima i slobodama govorio je g. Leon Gjokaj, generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda. G. Damir Ramović, novinar RTCG i alumnista ŠPS govorio je o informisanju na manjinskim jezicima dok je o ulozi Skupštine Crne Gore u kontroli poštovanja manjinskih prava govorio g. Adrijan Vuksanović, poslanik Skupštine Crne Gore.

Treći i poslednji dan seminara dan bio je posvećen temi koja se odnosi na etničku distancu u Crnoj Gori, potom predstavljenju publikacije GA po nazivu “Utemeljenost manjinskih naroda u Crnoj Gori” dok je završno predavanje bilo posvećeno Romima kroz prizmu etničke distance.