Enter your keyword

Predstavnik Zelene poslaničke grupe skrenuo pažnju na problem zagađenosti vazduha u Bijelom Polju

Predstavnik Zelene poslaničke grupe skrenuo pažnju na problem zagađenosti vazduha u Bijelom Polju

Predstavnici Zelene poslaničke grupe rade na zagovaranju zelenih politika i zelene politike kroz pokretanje pitanja i inicijativa na skupštinskim zasijedanjima.

U okviru instituta poslaničkih pitanja, šef Kluba poslanika Bošnjačke stranke Amer Smailović naglasio je da zdravlje građana nema alternativu, te da je potrebna opreznost prilikom najavljivanja određenih mjera i dodao: „Kao što je poznato, Bijelo Polje je jedan od najzagađenijih gradova u Crnoj Gori, a sigurno i u regionu. Na to ukazuju brojni podaci koji su vrlo relevantni. Mjerenja kvaliteta vazduha se sprovode na teritoriji opštine Bijelo Polje od 2019. godine, kada je postavljena mjerna stanica u sklopu mreže mjernih stanica za provjeru kvaliteta vazduha. Podatke koje dobijama su vrlo alarmantni kada je u pitanju ta opština“.

U tom svijetlu, postavio je pitanje ministru energetike i rudarstva Saši Mujoviću, da li su realizovane najavljene mjere u cilju rješavanja problema zagađenosti vazduha na teritoriji opštine Bijelo Polje, kao što su subvencije na visoko-efikasne klima uređaje.

Ministar Mujović naveo je dva moguća rješenja opisanog problema:

  • Brže i kratkoročno, tj. postepenim ukidanjem korišćenja drvne mase i uglja, za potrebe grijanja. Da se poveća energetska efikasnost i da se poveća i pospješi korišćenje solarne energije za potrebe domaćinstava.
  • Drugi način je da se dugoročno riješi problem kroz izgradnju toplifikacije grada, odnosno, kroz izgradnju jednog kombinovanog postrojanja za proizvodnju električne energije i vodene pare.

Mujović je najavio realizaciju program pospješivanja energeteske efikasnosti za sjeverne opštine Crne Gore: „Taj program već bi se trebao naći na sjednici vlade u četvrtak i od tog dana 8,8 miliona eura biće na raspolaganju građanima na sjeveru Crne Gore za nabavku klima uređaja, toplotnih pumpi, peći na pelet, za nabavku energetski efikasnih kućanskih aparata, za izradu fasada itd. Za Bijelo Polje biće kreiran specijalan posebni program koji će se ticati subvencija za nabavku klima uređaja. Cilj je da program bude najefikasniji za građane“.

Poslanik Amer Smailović je ponovo istakao da se se radi o višedecenijskom problemu i treba ga rješavati isključivo dobrom sinergijom Vlade i lokalnih samouprava. „Raduje sve što ste najavili, ali treba biti oprezan prilikom davanja određenih rokova jer građani imaju očekivanja, posebno jer se radi o veoma kompleksnoj temi. Očekujem da ovo što ste najavili radite na veoma posvećen  način kako bi građani Bijelog Polja udisali čistiji vazduh“ zaključio je Smailović.

Zelenu poslaničku grupu formirala je Škola političkih u okviru projekta koji ima za cilj razvoj kapaciteta Zelenih poslaničkih grupa na Zapadnom Balkanu na teme zelene agende, energetike i urbane mobilnosti, a koji podržava njemačka organizacija GIZ.

Podrška razvoju kapaciteta Zelenim parlamentarnim grupama Zapadnog Balkana dio je aktivnosti programa Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – energetika, saobraćaj i zaštita klime (ORF-ETC), koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) zajedno sa Mrežom škola političkih studija sa Zapadnog Balkana, a u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kofinasirano od strane EU.