Enter your keyword

PROMOVISAN RAD ZELENE POSLANIČKE GRUPE U SKUPŠTINI CRNE GORE

PROMOVISAN RAD ZELENE POSLANIČKE GRUPE U SKUPŠTINI CRNE GORE

Juče je održan treći sastanak Zelene poslaničke grupe i to u prostorijama Skupštine Crne Gore.

Sastanak je otvorila predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović koja je, kao i članica Zelene poslaničke grupe, ukazala na važnost postojanja i budućeg djelovanja Zelene poslaničke grupe, čije formiranje je ponovo uspostavljeno potpisivanjem Povelje u septembru prošle godine.

„U trenutku kada Crna Gora nastoji intenzivirati aktivnosti na putu evropskih integracija, među prioritete moramo postaviti i ciljeve koje smo podržali kroz Zelenu agendu za Zapadni Balkan u Sofiji, u novembru 2020. godine, kazala je predsjednica Skupštine.

Ona je podsjetila da Zelena poslanička grupa predstavlja “inkluzivnu platformu koja će omogućiti da u fokusu budu teme iz oblasti: energetike, zaštite životne sredine i klime, održivog razvoja, održive urbane mobilnosti i saobraćaja“. Na toj liniji, predsjednica Đurović je izrazila očekivanje da će parlamentarni rad u oblasti ovih politika, zakonskih propisa i komunikacije sa građanima biti dodatno unaprijeđen.

„Vjerujem da će svojim radom Zelena poslanička grupa dati dodatni impuls jačanju uloge Skupštine Crne Gore u zelenim politikama. Zato ću nastojati da svojim angažmanom doprinesem da rad Zelene poslaničke grupe bude održiv, trudeći se da Grupa u budućnosti bude značajan dio sistema rada Skupštine Crne Gore“, naglasila je predsjednica Đurović.

Članovi (16) Zelene poslaničke grupe su: Amer Smailović, Branka Bošnjak, Branko Radulović,  Boris Mugoša, Božena Jelušić, Daliborka Pejović, Danijela Đurović, Dragica Sekulić, Genci Nimanbegu, Jovanka Bogavac, Maksim Vučinić, Miloš Konatar, Nikola Bajčetić, Suada Zoronjić, Tamara Vujović i Vesna Pavićević.

Ulogu Sekretarijata ZPG obavljaće Škola političkih studija. Cijeneći značajnim saradnju skupštinske službe sa Sekretarijatom ZPG-a, određeno je da koordinatorka Sekretarijata bude Tijana Knežević, savjetnica u Službi Skupštine Crne Gore. Članovi Zelene poslaničke grupe u Crnoj Gori upoznali su se tokom današnjeg sastanka sa modelom funkcionisanja ZPG-a u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kako bi se i kroz ova iskustva, ai svoja iskustva u funkcionisanju Ženskog kluba odlučili za najprikladniji modalitet funkcionisanja ZPG.

ZPG formirana je uz podršku okviru projekta „Unapređenje kapaciteta neformalne Zelene poslaničke grupe u Crnoj Gori sa fokusom na održivu energiju i urbanu mobilnost“. Projekat sprovode Škola političkih studija u Crnoj Gori i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i u okviru programa Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu-Energija, saobraćaj i zaštita klime (ORF-ETC). Program ORF-ETC kofinansiraju Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke i Evropska unija.”