Enter your keyword

Protestno pismo Diplomatskoj Misiji Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori

Direktor Škole demokratskog rukovođenja Boris Raonić predao je danas protestno pismo Diplomatskoj Misiji Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori zbog nepoštovanja pravosnažnih presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane vlasti u toj državi. U nastavku prenosimo protestno pismo u cijelosti.

Diplomatska misija Republike Azerbejdžan u Podgorici

Savjetnik gdin Seyran Mirzazadeh n/r

Predmet: Protestno pismo zbog torture nad gdinom Ilgarom Mammadovim i nepoštovanja presude Evropskog suda za ljudska prava

Gospodine Mirzazadeh,

početkom iduće sedmice u Budvi će se održati redovni godišnji sastanak direktora Evropske asocijacije Škola političkih studija, ali, po ko zna koji put, bez direktora političke škole iz Azerbejdžana g. Ilgara Mamadova kojeg vlasti Vaše države nezakonito drže u pritvoru zbog kritika na račun azerbejdžanske Vlade i objavljivanja informacija koje su vlasti željele da prikriju.

Misija škola političkih studija, a time i političke škole u Bakuu, je jačanje demokratskog upravljanja, kreiranje kulture poštovanja demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i vladavine prava, ali vlasti
Vaše države konstantno vrše opstrukcije takvih procesa upravo to pokazujući na primjeru gdina Mammadova.

Ni nakon godinu od pravosnažnosti presude Evropskog suda za ljudska prava da su u slučaju Ilgara Mamadova povrijeđena ljudska prava te da je on priveden i zadržan u zatvoru bez adekvatnih dokaza, insistucije Vaše države ne reaguju.

Time pokazujete nedemokratsku suštinu Vaše države, diktatorsku samovolju ali i da ne poštujete pravosnažne sudske presude, iako su brojne međunarodne organizacije i vlade demokratskih zemalja, više puta pozivale institucije Azerbejdžana da oslobode gdina Mammadova, Vaša država te apele nije uvažila.

Podsjećamo Vas da Vaše naftno bogatstvo i status investitora u Crnoj Gori, neće popraviti sliku o Vašoj zemlji i njenom karakteru.

Od Vas očekujemo da sa ovim protestom upoznate Vašu apsolutističku Vladu i uvjerite je da se teror nad gdinom Mammadovim neće zaboraviti.

Podgorica, 27.03.2015

Boris Raonić
Predsjednik Građanske alijanse
Direktor Škole demokratskog rukovođenja