Enter your keyword

Regionalna radionica zelenih poslaničkih grupa za Zapadni Balkan

Regionalna radionica zelenih poslaničkih grupa za Zapadni Balkan

Danas i sjutra u toku je Regionalna radionica zelenih poslaničkih grupa za Zapadni Balkan koja se održava u Budvi u organizaciji GIZ-a, s ciljem da se identifikuju, razmotre i dogovore kljični elementi Akcionog plana za zajedničke akcije zelenog plana zelenih poslaničkih grupa zapadnog Balkana.

Događaj je okupio oko 30 učesnika koje uključuju članovi zelenih poslaničkih grupa iz regiona Zapadnog Balkana, skupštinske službe iz parlamenata ZB, predstavnika škola političkih studija i ORF-ETC tima.

U sklopu radionice, koleginica Amina Murić je ispred Škole političkih studija (ŠPS) u Crnoj Gori predstavila primjere dobre prakse Zelene poslaničke grupe (ZPG) koju je ŠPS osnovala, te koji su to glavni uticaji koje je ZPG ostvarila na polju zaštite životne sredine, održivog razvoja i održive potrošnje energije, zaštite klime, energetske efikasnosti i održive urbane mobilnosti i održivog transporta. Pored nje, predstavnici škola političkih studija iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije,, Sjeverne Makedonije i Srbije predstavili su rad sa poslanicima u vezi implementacije zelene agende.

Ona je predstavila značajne pravace djelovanja ZPG, a to su: promocija zelene agende, kontrolna funkcija i inicijative koje je ZPG imala u svom polju djelovanja.

Događaju prisustvuje i predstavnik ZPG-a Skupštine Crne Gore, poslanik Vasilije Čarapić, kao i sekretarka ZPG-a, Tijana Knežević, koji aktivno učestvuju u radionici i daju svoj doprinos unapređenju kapaciteta zelenih poslaničkih grupa.