Enter your keyword

SAOPŠTENJE POVODOM GODIŠNJICE PROGLAŠENJA CRNE GORE EKOLOŠKOM DRŽAVOM I OBILJEŽAVANJA EVROPSKE NEDJELJE MOBILNOSTI

SAOPŠTENJE POVODOM GODIŠNJICE PROGLAŠENJA CRNE GORE EKOLOŠKOM DRŽAVOM I OBILJEŽAVANJA EVROPSKE NEDJELJE MOBILNOSTI

Povodom obilježavanja 31 godine od proglašenja Crne Gore za ekološku državu, Zelena poslanička grupa (ZPG) čestita građanima ovaj veoma važan datum i ističe da ključna pitanja u vezi zelene agende, korišćenja održive energije, urbane mobilnosti, pravilnog upravljanja otpadom i otpadnim vodama tek treba da otvorimo. Zbog toga što se Crna Gora danas suočava sa značajnim ekološkim izazovima, potrebna je koordinisana akcija svih aktera u društvu kako bi mogli da utičemo na njihovo rješavanje.

Članovi ZPG ukazuju da je potrebno i značajno usklađivanje sa EU standardima u ovoj oblasti, te informisati građane kako se boriti sa posljedicama klimatskih promjena i korišćenjem energije na održiv način, posebno u perspektivi nadolazeće energetske krize.

U tom kontekstu ukazujemo i na važnost urbane mobilnosti. Podsjećamo i da je ovogodišnja tema Evropske nedjelje mobilnosti je „Bolja povezanost“ i njom se nastoji istaknuti i podstaći sinergija između ljudi i mjesta koji nude svoju stručnost, kreativnost i predanost u podizanju svijesti o održivoj mobilnosti i promovisanje promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, tj.alternativnih vidova prevoza.. Kampanja se organizuje u 35 gradova i opština Zapadnog Balkana, a uključuje javne institucije, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i građane. Sve aktivnosti promovišu javni prevoz, biciklizam, pješačenje i druge oblike održive mobilnosti, dok se 22.septembar tradicionalno obilježava kao Dan bez automobila.

Koristimo priliku da najavimo da će se naše aktivnosti u narednom periodu usmjeriti na inicijative za izmjene zakonodavnog okvira u cilju boljeg uređenja saobraćaja, posebno u dijelu regulisanja načina korišćenja trotineta kao prevoznog sredstva. Takođe, u narednom periodu organizovaćemo i konkretne akcije kojima ćemo podržati „zdrave“ vrste prevoza.

Članovi Zelene poslaničke grupe su: Amer Smailović, Branka Bošnjak, Boris Mugoša, Božena Jelušić, Daliborka Pejović, Danijela Đurović, Dragica Sekulić, Genci Nimanbegu, Jovanka Bogavac, Maksim Vučinić, Miloš Konatar, Nikola Bajčetić, Suada Zoronjić, Tamara Vujović i Vesna Pavićević.

S poštovanjem,

Koordinatorke Zelene poslaničke grupe:

Božena Jelušić
Daliborka Pejović
Tamara Vujović