Enter your keyword

TRENINZI O ODRŽIVOJ URBANOJ MOBILNOSTI U TIRANI I LJUBLJANI

Trening o održivoj urbanoj mobilnosti održan je 23. aprila u Tirani, a organizovan je zajedničkom saradnjom Škola političkih studija Crne Gore i Albanije, uz podršku GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu- Energetska efikasnost.

Učesnici ovog treninga bili su članovi Zelene poslaničke grupe iz Crne Gore, alumnisti Škole političkih studija dvije države i poslanici i državni službenici Skupštine Crne Gore, kao kao i poslanici albanskog parlamenta i članovi albanskog parlamentarnog odbora zaduženog za oblast saobraćaja.

Predavač na treningu bio je gospodin Aljaž Plevnik, istraživač i konsultant iz Slovenije sa više od 20 godina iskustva u oblasti održive urbane mobilnosti.

Učesnici su na treningu imali priliku da čuju osnovne informacije o održivoj urbanoj mobilnosti, o novim konceptima planiranja prevoza, zašto je urbana mobilnost neophodna i po čemu se razlikuje od uobičajenog planiranja prevoza. Plevnik je naveo i primjere parlamentarnog učešća u toj oblasti – ulogu Evropske unije i ulogu koju podrška države može da ima kada je riječ o uspješnosti sprovođenja koncepta ovakvog inovativnog pristupa u planiranju saobraćaja.

Trening u Ljubljani održan je u periodu od 12. do 15 maja 2019. Učesnici na treningu bili su poslanici iz ukupno šest parlamenata u regionu Jugoistočne Evrope. Delegaciju je činilo i sedam predstavnika parlamentarnih službi kao i šest predstavnika organizacija civilnog društva koje implementiraju program Škole političkih studija. Cilj posjete bio je da upozna poslanike sa temom održive urbane mobilnosti na primjeru dobre prakse u Ljubljani i Sloveniji.

Pored gospodina Plevnika, koji je bio predavač i na ovom treningu, predavanje je održao gospodin Vlado Babić. Osim sastanaka koji su učesnici održali sa gradonačelnikom Ljubljane, predstavnicima opštine, Ministarstva za infrastrukturu i relevantnih nevladinih organizacija, program se sastojao od prezentacija o planiranju saobraćaja, korišćenju bicikla i električnih automobila.