Enter your keyword

U okviru Javnog dijaloga o energetskoj efikasnosti dodijeljena ETA nagrada

13. maja 2013. u Zagrebu, tokom međunarodne konferencije „Energija. Razvoj. Demokratija. Uspješni pristupi za novu energetsku budućnost jugoistočne Europe” u organizaciji Mreže škola političkih studija, šef zagrebačkke Gradske kancelarije za energetiku, zaštitu okoline i održivi razvoj, gospodin Marijan Maras primio je η – PRIZNANJE (η=ETA). ƞ – priznanje dodjeljuje se osobama koje su svoju javnu eksponiranost iskoristile za komunikaciju potrebe za sistemskom brigom o energetskoj sigurnosti, energetskoj efikasnosti i zaštiti okoline. Gospodin Maras priznanje je dobio zbog dugogodišnjeg sistemskog zalaganja u svakome od ova tri područja, u Zagrebu, Republici Hrvatskoj i na međunarodnom planu.

Dobitnici nagrade za 2011. godinu bili su predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, tadašnji predsjednik Republike Srbije Boris Tadić te crnogorski muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus.
Održana konferencija je dio regionalne inicijative koju sprovodi Mreža škola za političkih studija Savjeta Evrope zajedno sa Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) u okviru Otvorenog regionalnog fonda jugoistočne Europe – energetska efikasnost (ORF-EE) u ime njemačkog Ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).