Enter your keyword

Zelena poslanička grupa održala Drugi sastanak: Poslanici obilježili Međunarodni dan energetske efikasnosti

Zelena poslanička grupa održala Drugi sastanak: Poslanici obilježili Međunarodni dan energetske efikasnosti

Povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti, koji se obilježava 5. marta, Zelena poslanička grupa (ZPG) održala je danas svoj Drugi sastanak. Poslanici su poručili da na racionalno korišćenje energije, odnosno, smanjenje gubitaka energije bez narušavanja standarda života građana, uz primjenu savremenih tehnologija, treba da gledamo kao na stil života društva u kojem želimo da živimo.

Energetska efikasnost treba da bude jedan od vodećih mehanizama u postizanju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan, ali i većoj sigurnosti snabdijevanja energijom. Poslanici su istakli da će dati svoj doprinos ovim ciljevima i posvećeno raditi na donošenju efikasnog zakonodavnog okvira koji će podržati tranziciju prema čistim izvorima energije i smanjenju zagađenja životne sredine.

Takođe, ocijenjeno je potrebnim da učesnici procesa zelene tranzicije promovišu mjere koje građani mogu preduzeti u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Tokom sastanka, novim članovima ZPG predstavljen je Sporazum o funkcionisanju Zelene poslaničke grupe tj. akt koji, između ostalog, određuje oblasti djelovanja, definiše način rada i profiliše partnere sa kojima će se uspostavljati saradnja. Na sastanku je odlučeno i da će Zelena poslanička grupa imati dva koordinatora.

Konačno, Zelena poslanička grupa uputiće dopis skupštinskom radnom tijelu nadležnom za oblast saobraćaja – Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, sa predlogom da se intezivira saradnja poslanika sa Sekretarijatom Transportne zajednice.

Sastanak je organizovan u okviru projekta „Razvoj kapaciteta Zelenih poslaničkih grupa Zapadnog Balkana iz oblasti energetike i održive urbane mobilnosti” uz podršku njemačke organizacije GIZ.