Enter your keyword

Zelena poslanička grupa održala treći sastanak

Zelena poslanička grupa održala treći sastanak

Poslanici diskutovali o borbi protiv korupcije u oblasti životne sredine

Povodom prezentacije rada koalicije organizacija civilnog društva posvećenoj borbi protiv korupcije u oblasti životne sredine, Zelena poslanička grupa  (ZPG) održala je danas svoj treći sastanak. Poslanici su poručili da se mora raditi na jačanju adekvatnih mehanizama za sprečavanje nelegalne eksploatacije prirodnih potencijala i resursa, kao i uspostavljanja adekvatnog sistema odgovornosti.

U okviru projekta „Smanjenje korupcije u oblasti životne sredine“ koji su realizovale četiri civilne organizacije „Organizacija KOD“, „Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore“, „Eco team“ i „Mreža za promjene“, a u okviri projekta Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) pod nazivom „Podrška civilnom društvu u borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu“, predstavljena je inicijativa za uspostavljanje platforme „nadležan.me“.

Članovi ZPG-a su konstatovali da je cilj portala da digitalizuje inspekcijski sistem, omogući preciznije utvrđivanje nadležnosti između službi, pruži veću dostupnost javnih podataka u pogledu prijavljenih slučajeva nelegalne eksploatacije šljunka i izrečenih kazni po prijavama, poveća transparentnost o stvarnom stanju na terenu u ovoj oblasti, kao i veći nadzor nad preduzetim mjerama.

Takođe, predstavljena je i platforma „crnetačke.me“ koja daje pregled crnih ekoloških tačaka u Crnoj Gori. Imajući u vidu izlaganja predstavnika civilnih organizacija, poslanici su pozdravili njihovu inicijativu, ocijenili je značajnom u borbi protiv korupcije u oblasti žaštite životne sredine i iskazali spremnost da se u narednom periodu intenzivira saradnja koja će omogućiti adekvatan zakonski okvir za primjenu predstavljenih rješenja.

U nastavku sastanka, Zelena poslanička grupa je izabrala dvije koordinatorke, poslanicu Bojanu Pićan, kao predstavnicu parlamentarne većine i poslanicu Anu Novaković Đurović, kao predstavnicu parlamentarne opozicije.

Sastanku su ispred Zelene poslaničke grupe prisustvovali poslanici: Zdenka Popović, Bojana Pićan, Branka Marković, Dejan Đurović, Ana Novaković Đurović i Miloš Konatar.

Zelena poslanička grupa formirana je u okviru projekta Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – energija, saobraćaj i zaštita klime (ORF-ETC) za jačanje kapaciteta neformalnih međupartijskih i međuodborskih zelenih poslaničkih grupa na Zapadnom Balkanu u oblastima energije, saobraćaja i klime. Projekat zajednički sprovode Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ – GmbH) i mreža Škola političkih studija Zapadnog Balkana, a finansiran je od strane njemčke Vlade.