Enter your keyword

ODRŽAN II SEMINAR ŠPS POSVEĆEN ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Proteklog vikenda održan je seminar Škole političkih studija na temu “Može li demokratija spasiti životnu sredinu”. Seminar je od 20. do 22. novembra održan u hotelu “Avala” u Budvi a učesnici na seminaru bili su članovi XVIII generacije, koju čine predstavnici političkih partija, novinari i predstavnici međunarodnih organizacija.

Seminar je u petak otvorio princ Nikola Petrović Njegoš sa uvodnim predavanjem, u sklopu tematskog okvira – koncept ekološke države i kako ga implementirati kroz prioritete nove Vlade.

Drugi dan seminara bio je posvećen statusu i izgledima pregovora o pristupanju EU o pitanjima zaštite životne sredine, prirodnim izvorima, staništu divljih životinja i održivom razvoju. Bilo je riječi i o ključnim ekološkim rizicima u Crnoj Gori i načinima njihovog rešavanja, a predstavljena je i zelena agenda za Zapadni Balkan – sa fokusom na energetiku, klimu i urbanu mobilnost.

Poslednji dan seminara bio je u znaku inovativnog ekosistema u Crnoj Gori odnosno novim mogućnostima za razvoj i u znaku političkog aspekta priče zaštite životne okoline, tj kako političke partije kroz svoje redovne i parlamentarne aktivnosti mogu doprinijeti ostvarivanju ekoloških principa.

Seminar je ove godine organizovan u sklopu Svjetskog Foruma Demokratije koji se svake godine održava u Savjetu Evrope u Strazburu. Ipak, zbog situacije izazvane pojavom virusa, ove godine svaka Škola organizovala je događaj na temu planiranog Foruma, a ove godine je to zaštita životne sredine u svojoj državi.