Enter your keyword

ZAVRŠEN II FORUM XXI GENERACIJE ŠKOLE POLITIČKIH STUDIJA

ZAVRŠEN II FORUM XXI GENERACIJE ŠKOLE POLITIČKIH STUDIJA

U toku posljednjih nekoliko  dana održan je Forum: Perspektive ekološkog oporavka Crne Gore. Događaj je bio baziran na pitanja zelene agende, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, te pitanjima ispunjenja uslova i kriterijuma za zatvaranje poglavlja 27.

Forum su otvorili Vladimir Martinović, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera; Nj.E. Peter Felten, ambasador Savezne Republike Njemačke; Dominique Waag, šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori i Milan Radović, direktor Škole političkih studija.

Ministar Martinović je ukazao na to da kako bismo ostvarili ekološki oporavak, moramo da se fokusiramo na obnovljive izvore energije, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i očuvanje prirodnih staništa. Takođe, potrebno je naći balans između ekonomskog razvoja i poštovanja standarda zaštite životne sredine i ekologije.

„U kontekstu procesa pristupanja EU, Crna Gora je u obavezi da svoju klimatsku politiku uskladi sa EU. To znači mnogo stvari, ali, među njima, to znači da bi Crna Gora, u okviru Pariskog sporazuma, trebalo da postavi mnogo ambiciozniji tzv. nacionalno utvrđeni doprinos (NDC), odnosno cilj smanjenja emisije gasova staklene bašte od 55% do 2030. godine (u poređenju sa 1990. godinom), umjesto sadašnjeg NDC od 35%“, istakao je Nj.E. ambasador Peter Felten.

Dominique Waag je ukazala na to da je ovaj Forum o perspektivama ekološkog oporavka Crne Gore došao u pravo vrijeme i da „Rješavanje ovih izazova zahtijeva akciju svih zainteresovanih strana: prilikom izrade relevantnog zakonodavstva, sistematičnije procjene uticaja propisa na životnu sredinu kada se sastavljaju zakoni, sistematičnije konsultacije sa NVO, traženje dobrih praksi upravljanja za sprovođenje relevantnih zakona i podizanje svijesti među ljudima“.

Uvodna obraćanja su zaključena govorom Milana Radovića koji je istakao da Crna Gora ima veliki potencijal za ekološki oporavak i da može postati lider u obnovljivim izvorima energije, ali i u očuvanju prirodnih resursa. „Vjerujem da postoji nada za bolju budućnost ukoliko se posvetimo ekološkom oporavku.“

Učesnici su prisustvovali i brojnim predavanjima stručnjaka iz relevantne oblasti, kako iz državnih i međunarodnih institucija, tako i iz civilnog sektora i medija koji se godinama postojano bore za održiviju i ekološki odgovorniju Crnu Goru. Predavanja su u toku trodnevnog Foruma održali:

Nebojša Jablan, OSCE ekspert za energetiku i klimatske promjene, Biljana Gligorić, OSCE ekspertkinja za energetsku efikasnost, Darko Saveljić, ornitolog, Aleksandar Dragićević, građanski i ekološki aktivista, Nataša Kovačević, Bankwatch Network, Tatjana Rajić, NVO EXPEDITIO, Aleksandar Perović, NVO OZON, Zenepa Lika, Udruženje Dr Martin Schneider-Jacoby (MSJA), Milo Džaković, „Informativni centar Pljevlja“ – PV portal, Miro Marušić, Boka News, Mustafa Canka, UL info, Genci Nimanbegu, poslanik i član Zelene poslaničke grupe i Džemal Perović, građanski aktivista.

Kroz prezentaciju i veoma aktivnu diskusiju svih učesnika, na Forumu smo došli do nekoliko važnih zaključaka kao što su činjenica da nam je neophodan mnogo snažniji angažman države u cilju ispunjenja mjerila za zatvaranje poglavlja 27, da nam je potrebna stručna pomoć kako bismo na pravi način iskoristili bespovratna sredstva, te da je neophodno mnogo bolje razumijevanje nadležnih u smislu ulaganja neophonih za zatvaranje ovog važnog poglavlja.

Ono što je značajno jeste da su učesnici škole, a naročito parlamentarci, mogli čuti konkretne preporuke i savjete, a vezano za to kako možemo direktno preduzeti određene korake u smislu usvajanja važnih dokumenata, kao što je Nacionalni energetski i klimatski plan, Prostorni plan, te mjere koje se mogu preduzeti u cilju ubrzavanja donošenja važnih odluka u ovoj oblasti.

Forum su takođe obilježile i posjete Solani, gdje smo posjetili i pripadajući muzej, kroz razgovor sa ornitologom Darkom Saveljićem o njenom značaju i borbi za očuvanje. Na kraju druženja obišli smo i Valdanos, gdje smo takođe mogli čuti sve ono što ovaj lokalitet čini toliko važnim za Ulcinj i Crnu Goru.

Škola političkih studija nastaviće da sa svojim učesnicima i alumnistima tretira sva važna društveno-politička pitanja, te doprinosi unapređenju crnogorske demokratije.